הריון אצל כלבה נמשך בין 58 ל- 68 ימים, כשבממוצע הוא נמשך 9 שבועות (63 ימים). בכל מקרה יש להגיע לזירוז ההמלטה ביום 65 לכל המאוחר !!!
אבחון ההריון:
הזמן המוקדם ביותר שבו אפשר לאבחן את ההריון הוא 25 ימים לאחר זיווג, ע"י אולטראסאונד.
שינויים גופניים:
רק אחרי השבוע החמישי אפשר להבחין בעלייה במשקל, במיוחד אם מספר הגורים גדול. אם יש רק גור אחד או שניים, האם עשוייה לעלות רק מעט במשקל עד קרוב מאוד להמלטה. הגדלת הבטן ניכרת לעין בד"כ בשלושת השבועות האחרונים להריון.
בלוטות החלב עשויות להתחיל לגדול כבר ביום ה - 35 להריון, אך בד"כ התפתחותן אינה נראית לעין עד היום ה - 45 להריון. חלב עשוי להימצא כבר מהיום השביעי או התשיעי לפני ההמלטה, אך בד"כ אינו מיוצר עד ל- 4 - 3 ימים לפני ההמלטה.
שינויים בהתנהגות:
במהלך השבועות האחרונים להריון עשויים לחול שינויים בהתנהגותה של הכלבה. היא עלולה להיות חסרת מנוחה, לרצות להתבודד, ובימים האחרונים של ההריון היא עלולה לעשות את צרכיה בבית כיוון שהרחם לוחצת על שלפוחית השתן והמעיים. היא עלולה להיות עצבנית ויש למנוע מגע בינה לבין ילדים קטנים.
פעילות גופנית:
מתונה. כפי שנוח לכלבה.
תזונה:
תזונה טובה הכרחית לבריאות הכלבה וגוריה. במשך ארבעת השבועות הראשונים, כמעט ולא משתנות הדרישות התזונתיות של הכלבה, אך מומלץ כבר להתחיל ולתת לה מזון גורים מאיכות מעולה כגון:, ROYAL CANIN TECHNICAL. במשך חמשת השבועות האחרונים להריון הדרישות התזונתיות של הכלבה הן כמעט כפולות מהרגיל. יש לתת לה כמויות גדולות יותר של אוכל במספר ארוחות ביום. יש לאפשר לכלבה גישה חופשית למים טריים ונקיים בכל זמן. קחו בחשבון שכמות האוכל הכללית תרד משמעותית לקראת סוף ההריון במיוחד אם יש מספר גדול של גורים.
המלטה אצל כלבה היא מאורע נפלא ומרגש אך מדובר בתהליך עדין שיש צורך לדעת מספר דברים על מנת למנוע טעויות ולתת סיוע כאשר הכלבה זקוקה לכך. כל התהליך הוא עצמאי וכמה שתהיה פחות התערבות שלכם כך יהיה התהליך מהיר יותר. אל תשבו על ידה ותלטפו משום שתאטו את ההמלטה. מאידך יש להשגיח בכל עת על מנת לראות מראש אם יש משהו שיצריך את עזרתכם.
סימנים מקדימים להמלטה:
- חוסר תאבון
- השתנה מוגברת.
- הטמפרטורה (נמדדת בפי הטבעת) יורדת לעיתים במעלה ( מ - 39 ל - 38 ). בידקו שבוע לפני כל יום
- תיראו עטינים תפוחים ולעתים קרובות הפרשה של חלב.
- הכלבה חסרת מנוחה ונוטה לחפש פינה שקטה, אוספת סמרטוטים ומגבות.
- הבטן תתפח מאוד ככל שמתקרב מועד ההמלטה.
- הערכה על גודלם של הגורים, מצבם הכללי וחיותם אפשר לקבל ע"י בדיקת אולטרסאונד.
הכנות מוקדמות:
יש לערוך את ההכנות להמלטת הגורים לפני ההמלטה. יש לסדר ארגז המלטה שבה הכלבה יכולה להתרגל לישון כדי להבטיח שההמלטה תתרחש במקום שבחרת לכך. על הארגז להיות קטן יחסית עם דפנות בגובה של 20 ס"מ כדי למנוע מהגורים לזחול החוצה. יש לשים את הארגז במקום בבית שהוא מוכר לכלבה ושהוא שקט ומבודד.
אפשר לשים את המזון והמים של הכלבה קרוב לארגז. נייר עיתון הוא ריפוד מצויין לארגז כיוון שהוא ניתן להחלפה בקלות, הוא סופג והכלבה יכולה לקרוע אותו בזמן שהיא מכינה לעצמה את ה"קן". אם משתמשים בשמיכות ישנות, שטיחים או מגבות, יש לכבס או להחליף אותם לעיתים קרובות.
יש להכין חוט תפירה, מספריים לא חדות, פולידין ומגבונים לחים של תינוקות.
תהליך ההמלטה:
12 עד 24 שעות לפני ההמלטה הכלבה מסרבת לאכול ונעשית חסרת מנוחה. תחילת התהליך בבצבוץ שקית ירקרקה ואחריהם יבואו הגור והשלייה הצמודה אליו. חשוב מאוד לוודא שלכל גור צמודה שלייה. אם הדבר אינו כך יש לדווח לנו מיידית. הכלבה בד"כ תעשה את המצופה ממנה, תקרע את השקיק, תנקה את הגור ותנתק את חבל הטבור.את ההמלטה אפשר לחלק לשלושה שלבים. השני והשלישי חוזרים על עצמם עם המלטת כל גור.
שלב ראשון:
בשלב זה האם נראית חסרת מנוחה ועצבנית מאוד ולעיתים קרובות רוצה להתבודד. היא עשויה לסרב למזון, אפילו אם הוא מהסוג החביב עליה ביותר. שלב זה עשוי להמשך 6 - 24 שעות. זהו זמן מתאים להוציא את הכלבה לטיול כדי לאפשר לה לעשות את צרכיה.
שלב שני:
בשלב זה מתחילים הצירים והוצאת הגורים אל מחוץ לרחם. בדרך כלל מבצבץ לראשונה מן הנרתיק שק ירקרק קטן המכיל נוזל. אחריו בא הגור והשלייה המחוברת אליו. התנוחה הרגילה של הגור בזמן יציאתו היא האף לפנים והבטן למטה. אולם, בערך שליש מן הגורים נולדים כשחלקם האחורי יוצא ראשון החוצה. תנוחה זו היא נורמלית בכלבים. אחר יציאת הגור, הכלבה פותחת את השק בשיניה, מנקה אותו ומנתקת את חבל הטבור. ייתכן שיהיה עליך לבצע פעולות אלה במקום האם (ראה סעיף "עזרה בהמלטה").
שלב שלישי:
זהו שלב המנוחה הבא לאחר המלטת כל גור. בשלב זה מתרחשות התכווצויות קלות של הרחם ויציאת שיירי השלייה מן הרחם. שלב זה נמשך בדרך כלל 10 - 30 דקות, אך הוא עשוי להמשך בין מספר שניות לשעה.